Pe 29 septembrie 2010, un mare cap luminat şi un telescop gigant amplasat pe undeva prin Hawaii au descoperit o planetă asemănătoare celei pe care eşti tu acum. Se numeşte Gliese 581 g, o planetă pe care se presupune că există viaţă. Da, am spus viaţă. Poate însemna multe viaţa asta, chiar şi un fir de bacterie. Da, concluzionezi bine, e posibil să nu fim singuri.
Probabil te întrebi, de ce nu mergem să vedem? :D Mda, deocamdată tehnologia nu ne permite, e la aproximativ 190.000 miliarde de kilometri adică vreo 20,5 ani lumină. Deci, maxim am spus! Gliese 581 g face parte din galaxia Calea Lactee, constelaţia Libra. Masa ei este de 4 ori mai mare ca a pământului iar raza o depâşeşte pe a Terrei de 1.5 ori. Desigur, Gliese 581 g are şi un “soare”, l-au denumit Gliese 581. Gravitaţia pe noua planetă este asemănătoare cu cea a pământului iar o rotaţie completă în jurul “soarelui” ei se face în doar 36.6 de zile.
Deci aşteptăm următorul salt tehnologic după care vom putea trimite o sondă care să călătorească cu viteza luminii?
Hmm, da! Dacă următorul salt este aproape, probabil că vom apuca să vedem fotografii de pe Gliese 581 g. Până atunci ne mulţumim cu atât:
Te întrebi dacă-i pe bune?
Uite sursa: http://www.nasa.gov/topics/universe/features/gliese_581_feature.html
cateva milioane de ani in lumina continua sau in intuneric continuu, nu cred ca ar putea fi specii asemanatoare existente pe planeta, nu mai zic de vegetatie…. :)) , doar ciudatenii as putea sa imi imaginez ca ar exista pe ea
si ciudateniile din partea cealalta ar zice la fel de noi…..
The planet is tidally locked to the star, meaning that one side is always facing the star and basking in perpetual daylight, while the side facing away from the star is in perpetual darkness. One effect of this is to stabilize the planet’s surface climates, according to Vogt. The most habitable zone on the planet’s surface would be the line between shadow and light (known as the “terminator”).
mai interesant este sa stay la stop :))
@Hut poi cu p[utina fizica poti determina km/s in km/h de unde e doar matematica pt a determina durata in “ani”…
@Volktron in articol scrie ca sunt “ani lumină” nu “ani”. Deci, unde-i greseala?
Ma rog de fapt nu ar dura 20 de ani calatoria deoarece 1 an lumina e distanta vitezei luminii(300.000km/s) intr-un an si navele spatiale de azi sunt capabile de o viteza de doar 1/10 din ea (aceasta fiind de ~ 30.000km/h cam 28.704km/h daca nu ma insel).
Deci va dura vreo… 75-100 de ani ~ pt a ajunge acolo.
SUNT INTELECTUAL VEERE CE VREI? ;))
Planeta Aceasta Arata 90% Ca Pamantul Numai Ca E Mai Mare…Ganditiva Ca Viteza Lumini Ar Fii Cea Mai Buna Descoperire Am Putea Ajunge Din New York in Los Angeles in 2 Secunde :) Trebuie Doar Sa Asteptem Si Sa Vedem ;) Foarte dragutz articol
@Lucian :)) poate vin dak nu trimitem mesaje de amenintare :))=)):D:)
poate vin ei la noi….. mai devreme asa… :)
Doar suna. Ar fi very very very slow/softcore.
Asta sună hardcore :)
Mai interesant suna sa concepi un copil in gravitatie 0. Dar asta este alta discutie ;).
Mulţumesc Starfish. Îţi dai seama, un drum de 20 de ani? Sau cum sună să concepi un copil într-o navetă spaţială, măcar aşa apucă şi el să facă ceva pe planeta aia :))
Avem de asteptat ceva timp pana atunci. Intotdeauna s-a vehiculat ca exista o planeta asemanatoare Terrei undeva in univers, in conditii similare sistemului nostru solar. Daca nu exista viata inteligenta pe aceasta Gliese 581 g, macar oamenii vor avea unde sa ‘fuga’ atunci cand planeta noastra nu va mai fi locuibila.
Bestial articol! :)
Interesant. Nu cred că noi mai prindem prea multe detalii